Friday, August 7, 2009

Pemilik haTiku??


salam..sudah lama tak menitipkan idea dlm blog ni..bknnya sibuk dgn urusan dnia tp aku seolah2 sudah khlngn idea untuk menulis..tp hrni Allah kurniakan ilham lalu aku pon menulis...
hr ini aku ingin berbicara soal hati..satu persoalan yg ingin diajukan kpd dr sndr..siapakah pemilik hatiku??aku diuji lagi untuk menunjukkan betapa kuatnya hati ini istiqamah di jalanNya..ujian yg sama iaitu ujian hati.."dia" tb2 mncul entah dari ceruk mana..mncul untuk mnjdi slh satu ujian buatku..selama ini aku t'tnya2 adakah aku bnr2 sudah kuat untuk menangani mslh itu..adakah hatiku sudah cukup kebal dan kental untuk menepis kehadiran "dia"..lalu Allah dtgkan seseorg untuk mnjdi penentu dan mnjwb sgl soalan yg tbuku di hati..betapa aku tidak ckp kuat untuk menepis ujian yg satu itu..hatiku bergetar lagi..aku bingung..adakah aku yg t'silap krn telah mmbuka ruang untuk "dia" singgah di hati ini?? mana perginya sgl kekuatan yg aku telah kumpul slma aku di pondok tarbiyyah itu?? adakah aku sdh mkin jauh dr jalan itu??nauzubillah..moga2 Allah msh inginkan aku turut sama mnjadi askar yag bjuang di jalanNya..seorang akhawat pnh mencetuskan sesuatu yg tidak mgkin aku lupa hgga saat2 ini.."mgkin masanya dah tiba untuk Allah uji Zai..kalo selama ni jalan yg Zai lalui seakan mudah, Allah ingin menguji adakah Zai btl2 layak berada b'sama2 yg lain.." aku terpana seketika...tdetik di hatiku adakah sdh tiba masanya aku diuji dgn ujian yg seolah2 berat untuk ku tempuh..trselak selembar kalamullah itu..(2:286)

"Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya..."

lalu aku btnya dr sndr..adakah ujian yang sdg ku tempuh ini sesuai dgn kesanggupanku?? Ya Allah aku bingung..berilah kekuatan dan petunjuk dariMu..semoga aku terus menjadi kekasihMU..dan jauhkanlah "dia" dariku Ya Allah sebelum aku semakin leka dgn cinta yg smntara itu..MUJAHADAH terbesar buatku..


3 comments:

attuffahumairah said...

perasaan itu anugerah..andai bersedia dan 'dia' cukup syaratnya..istikhorah dan petunjuk dariNya..perasaan itu bisa diluahkan melalui jalan yang halal dan mengikut syarok..berdoa dan terus berdoa..muga 'dia' sefikrah denganmu untuk terus istiqomah di jalan menuju syurgaNya..Allah bersamamu dik ;)

attuffahumairah said...

kamu solehah! pastinya bisa mendapatkan yang soleh! berdoa dan terus berdoa..

E said...

assalamualaikum
maaf m'celah...

hurm, 1 ujian yg bakal awk tempuhi. semua ni utk mematangkan awk supaya awk tau mana yg haq & mana yg batil. so, dlm hal, mmg kene lebih b'hati2 agar x t'keluar dari landasan sbnr. so, byk2 istikhorah2. Allah Taala sentiasa m'dgr luahan kita, ok...